Als zelfstandige zijn er 2 aspecten geweldig leuk aan verlof. Ten eerste, je hebt er zoveel van als je maar wil of nodig hebt! En ten tweede heb je een variabel aantal verlofdagen per jaar. Een flexibel aantal, volgens de flow of de noden van dat jaar. In dit blog artikel ga ik het dus met je hebben over een onderwerp waar we het allemaal graag over hebben: verlofdagen!

Blog - Zoveel verlof als je maar wil

Zoveel verlof als je zelf wenst

Heb je voldoende aan 20 verlofdagen per jaar, of wil je het dubbele? Misschien heb je wel nood aan 60 dagen verlof per jaar. Dat is allemaal ok! Zolang je voldoende inkomsten genereert op werkdagen, wat als zelfstandige geen struikelblok is.

Wie weet er nu best hoeveel verlof jij nodig hebt? Jijzelf toch! Geen werkgever kan ooit weten aan hoeveel dagen vrij jij nood hebt. Toch wordt jou als werknemer een vast aantal dagen opgelegd.

Variabel aantal verlofdagen per jaar

Laat je niet opjutten door die teller die steeds daalt wanneer je een verlofdag vraagt aan je werkgever. En dan die uitdaging elk jaar opnieuw om die teller op eind december exact op 0 te krijgenwat een gedoe telkens weer!
Voor mij was het vaak zo dat ik nog vakantieplannen had, maar ik te weinig verlofdagen op de teller had staan. Het overkwam mij ook in de andere richting hoor. Ik had nog recht op een aantal verlofdagen, maar kon ze niet opnemen wegens dringend projectwerk en deadlines.

Laat je verlofdagen uitbetalen”, klonk het dan. Maar dat is absoluut niet interessant omdat je ten eerste enorm belast wordt op niet-opgenomen verlof, en ten tweede heb je gewoon nood aan die dagen vrijaf om je batterijen voldoende te kunnen opladen.

Neem je verlofdagen mee naar volgend jaar dan!”, was de volgende ‘zogezegde’ oplossing voor het ‘teller-probleem’. Voor mij was dit ook geen echte oplossing aangezien ik simpelweg het probleem verlegde naar eind maart, wanneer die resterende verlofdagen wél echt op moesten zijn. Bovendien zat ik nu met nóg meer verlofdagen die ik moest opnemen tegen eind december van het komende jaar, en evenveel deadlines…

In feite beslist je werkgever over jouw vrijheid, over de mate waarin jij je vrij kan voelen. Je kiest ongetwijfeld liever zélf wanneer precies jij verlof wil nemen, toch?

Méér of minder verlof als zelfstandige?

Soms stelt iemand mij de vraag “Neem je nu méér of minder verlofdagen dan wanneer je werknemer was?” In de eerste jaren als zelfstandige, moest ik eerlijk antwoorden dat ik het eigenlijk niet wist, aangezien ik die vrije dagen niet meer telde. Ik wóu ze ook niet tellen, ik wist dat er sowieso genoeg waren.

Tegenwoordig kan ik op dergelijke vraag met zekerheid antwoorden dat ik een pak meer verlofdagen neem als toen ik werknemer was. Ik kan het mij veroorloven en het is gewoon leuk om verlof te nemen.

Een kijkje in mijn verlofagenda

Ik wil je heel graag vertellen wanneer ik mezelf verlof gun tijdens het jaar. Niet dat ik hiermee wil uitpakken, maar ik wil je graag aantonen dat je als zelfstandige zoveel meer vrijheid en ademruimte hebt, zonder negatieve financiële gevolgen te ervaren. Integendeel. Ik kan me gewoon méér vakanties veroorloven.

Ik probeer élke schoolvakantie mee te pikken. Niet volledig, maar ik ben een aanwezige ouder in élke vakantie. En dat telt voor mijn gezin.
Ik som mijn vakantie even op:

  • krokusvakantie 1 week
  • paasvakantie 1 week
  • zomervakantie 3 weken
  • herfstvakantie 1 week
  • kerstvakantie 2 weken

Totaal: 8 weken!

Meestal horen daar 2 skivakanties per jaar bij en dit jaar nam ik geen 3, maar 4 weken zomerverlof in ‘l’Île de Beauté’, Corsica.

Pak je koffers

Zin om aan een nieuwe reis te beginnen? Zowel op privé- als op professioneel vlak? Stop met twijfelen en pak je koffers!