Je wil eigenlijk ook graag zelfstandige zijn, maar je hebt er behoefte aan om deel uit te maken van een groter geheel? Je vraagt je af of je je als zelfstandige nogal alleen zal voelen?
Meermaals werd me de vraag gesteld of ik me soms alleen voel. Ik kan daar heel duidelijk in zijn: in de voorbije 11 jaar als zelfstandige heb ik me nog geen moment alleen gevoeld.

Blog - Alleen is maar alleen

Dat eenzame gevoel

Niemand wil zich eenzaam voelen. Door zelfstandige te worden heb ik me op geen enkel moment eenzaam gevoeld.

Feit is dat je als SAP consultant steeds deel uitmaakt van een project team. Dat je sámen toewerkt naar een gemeenschappelijk doel. In alle fases van het project dienen alle project-teamleden nauw samen te werken om het project tot een succesvol einde te brengen.

Wie van die teamleden op welke payroll staat, heeft voor mij nog nooit iets uitgemaakt. Zo hoort het ook.

Stukje ontbrekende kennis

Wanneer je collega werknemers hebt, dan kan je al gauw eens onderling afstemmen of een vraag voorleggen.
Indien je geen collega werknemers hebt, dan hoeft dat niet te betekenen dat je plots in een zwart gat valt wanneer je eens een stukje kennis ontbreekt. Er zijn meerdere hulpbronnen die je kan inschakelen wanneer je parate kennis tekortschiet:

  • SAP help-documentatie
  • SAP gerelateerde forums (Google is your friend)
  • andere SAP consultants in het projectteam en hun netwerk (zoals bv. hun collega werknemers)

In de voorbije 11 jaar als zelfstandige is het mij steeds prima gelukt om hulpbronnen te vinden om stukjes ontbrekende kennis aan te vullen.

Chique bedrijfsfeestjes

Je kent ze wel, die chique bedrijfsfeestjes samen met je collega’s. Uitgebreide catering. Drank à volonté. Gezellige babbels.
Mocht je daar belang aan hechten, dan hoef je zeker niet te vrezen dat dat wegvalt.
Met je verloning als zelfstandige, kan je vlotjes zélf spetterende party’s organiseren voor al je beste vrienden. Met vuurspuwers, buikdanseressen en alle toeters en bellen om het helemaal af te maken. ? Daar heb je geen werkgever voor nodig.

Helemaal niet alleen

Neen, als zelfstandige sta je er helemaal niet alleen voor.
Uiteraard heb ik alle begrip voor het samenhorigheidsgevoel met de collega werknemers, begrijp me niet verkeerd. Ik ken het maar al te goed, heb daar ook 8 jaar deel van uitgemaakt.
Maar wat wél zinvol is om eens te onderzoeken bij jezelf is het volgende:
Heb je werkelijk nood aan dit samenhorigheidsgevoel? Of zou het een excuus kunnen zijn van je brein om je geweten te sussen? Om lekker verder in de comfortzone te blijven zitten?