Gastblog door Evelien Verschroeven.

De veilige werkomgeving daagt je uit: is dit wat ik wil? Wil ik hard werken voor een baas? Je wilt misschien nieuwe uitdagingen aangaan of je hebt gewoon een heel eigen kijk op de aanpak. Je wilt het roer omgooien! Kies je voor de vrijheid als zelfstandige of voor zekerheid in loondienst? Maar is het allemaal zo zwart wit? Laten we de mogelijkheden op een rijtje zetten.

Blog - Vrijheid - veiligheid - vleugje avontuur

Loondienst: Veiligheid

Als je in loondienst werkt, kies je voor veiligheid. Je werkt voor een werkgever en in je arbeidscontract staat hoeveel uur je werkt en wat je maandelijks loon zal zijn. Het sociaal statuut is volledig geregeld. Jij moet je daar geen zorgen over maken.
Meestal werk je in een team, dat heeft voor- en nadelen, maar je staat er niet alleen voor. De taken en rollen zijn mooi afgelijnd en je weet exact wat er van je verwacht wordt. Als je je baas kan overtuigen neemt hij ook de kosten op zich voor de opleiding, die jij nog zo graag wilt volgen.

Zelfstandige: Vrijheid

Solo

Als zelfstandige ben je je eigen baas en geniet je een grote dosis vrijheid. Je bepaalt zelf je werkuren, maar je draagt ook zelf alle risico’s. Buiten je werk als freelance IT’er of IT consultant is er ook de boekhouding, de administratie en de marketing. Er zijn steeds meer IT’ers die de keuze maken om als zelfstandige op te starten, de concurrentie groeit. Hoe val jij op en trek je het juiste cliënteel aan? Als kers op de taart kan je maar best een goede dosis zelfmanagement bezitten!
Je bent zelf verantwoordelijk voor de betaling van de sociale bijdragen en de voorafbetaling van de belastingen. Je kan wel beroepskosten inbrengen.

In partnerships

Alleen is maar alleen, niet? Samenwerkingen en partnerships zijn een stijgende trend en dat is niet verwonderlijk. Enkele voordelen op een rijtje.

  • Je kan de kosten delen;
  • Je hebt een spiegel, iemand waarmee je bepaalde beslissingen kan overleggen.
  • Ga voor partnerships met mensen die aanvullende competenties hebben. Ben je niet zo sales gericht, je collega misschien wel.

Strategisch kan dit zeker ook een goede optie zijn. Zit je met verschillende specialisaties in één bureau, dan kan men naar elkaar doorverwijzen. Zulke teams zorgen voor een bredere dienstverlening wat alleen maar positief is voor de klanten.

Mocht je samen met enkele collega’s opstarten, bespreek dan met een boekhouder welke vennootschapsvorm het geschiktst is. Cruciaal is dat er concrete afspraken rond de samenwerking, worden gemaakt. Deze afspraken gaan verder dan financiële en juridische zaken, de meeste problemen ontstaan door foute verwachtingen en onduidelijke of gebrekkige communicatie. Leg vast hoe je met elkaar, met medewerkers, met klanten en met leveranciers zal communiceren. Als dit alles goed is uitgedokterd dan is dit zeker een win voor alle partijen!

Zelfstandige in bijberoep: een vleugje avontuur

Veiligheid en vrijheid zijn twee uitersten op een continuüm. Je kan van twee walletjes eten en naast een (deeltijdse) job in loondienst kan je ook in bijberoep opstarten. Zo combineer je de positieve eigenschappen van beide statuten. Door je job als werknemer, ben je zeker van een inkomen en blijf je in orde met de sociale zekerheid. Daarnaast kan je in bijberoep als zelfstandige aan de slag. Dit is ideaal om zowel een hoop ervaring op te doen als de markt te verkennen. Je krijgt de mogelijkheid om je eigen klantenbestand op te bouwen. Zo kan je op jouw tempo van bijberoep naar hoofdberoep groeien. Ga wel eerst na of er in je arbeidscontract niets staat over een concurrentiegeding, het is namelijk mogelijk dat je de concurrent van je baas wordt!

Jouw persoonlijke keuze

Praat met enkele opgestarte collega’s, zij hebben al keuzes gemaakt en kunnen je tips geven.
Het blijft natuurlijk een persoonlijke keuze. Wat past het best bij jou: ben je een avonturier of vermijd je liever risico’s?

Dit artikel is een gastblog geschreven door Evelien Verschroeven.

Evelien Verschroeven

Evelien Verschroeven is innovator en bedrijfsantropoloog bij Innovation OIC. Ze heeft 15 jaar ervaring in het begeleiden van starters. Haar interesse ligt in innovatie en ondernemerschap. Binnen dit dynamisch speelveld zijn leren en creëren haar passie. Door de cocktail van business kennis, kritische open geest en de fascinatie voor innovatie laat ze nieuwe ideeën ontstaan.