Er wordt in het bedrijfsleven heel wat gediscussieerd over bedrijfswagens. De uren dat erover geklaagd en gezaagd wordt, zijn niet bij te houden.
Het is blijkbaar een gevoelig onderwerp voor heel wat mensen. Elke keer dat de policy over de bedrijfswagen wordt geüpdate – of de lijst met mogelijke wagens – is het weer even de adem inhouden.
In mijn mini-bedrijfje met me, myself and I, is er over bedrijfswagens nog niet 1 seconde gediscussieerd. Integendeel, ik doe er lekker mijn eigen goesting mee.

Blog - Bedrijfswagen

Beperkingen en nog eens beperkingen

Van zodra er meerdere mensen in een bedrijf samenwerken, kan men blijkbaar niet anders dan een hoop regels op te leggen waar je bedrijfswagen moet aan voldoen.
Op verschillende manieren wordt je keuzevrijheid aan banden gelegd:

 • Meestal wordt er gewerkt met een vastgelegde lijst van merken en modellen. Dit in functie van jouw titel en anciënniteit;
 • Soms kan je wél breder kiezen qua merken en modellen, maar moet je je houden aan een gelimiteerd budget;
 • Wanneer je vanuit die lijst of budget een merk en model hebt gekozen, worden je vervolgens nóg eens beperkingen opgelegd:
  • sommige kleuren zijn niet toegestaan omdat je corporate moet uitstralen tijdens je leasingperiode. Deze kleur moet daarenboven nog acceptabel zijn voor ná de leasingperiode,
  • een trekhaak is niet toegestaan,
  • enzovoorts, …

“Oei?! Mijn voorkeur verdwenen uit de lijst?”

Enkele weken geleden sprak ik met Joke (laten we haar ‘Joke’ noemen voor dit blogartikel).
Joke was net aan boord gekomen in een multinationaal bedrijf met een groot SAP-team waarin zij een leidinggevende functie opneemt.
Tijdens haar sollicitatieronde stond haar gewenste bedrijfswagen op de lijst van toegestane merken en modellen.
Enkele maanden later – na verloop van het sollicitatieproces en haar opzegtermijn – komt ze effectief aan boord. Wat blijkt? Haar gewenste bedrijfswagen staat niet meer in de geüpdate lijst. Jammer, er blijkt niks aan te doen.
Ze gaat een uitdagende functie opnemen, ze moet voor een termijn van 4 jaar een wagen kiezen en kan niet eens haar gewenste bedrijfswagen kiezen.

Het kan ook anders!

Als zelfstandige heb je de volledige vrijheid om de wagen van jouw wensen te kiezen. Het spreekt voor zich dat je geen ongelimiteerd budget hebt. Maar de grenzen waarbinnen je keuzes mag maken, zijn wel een ferm stuk breder.

En het werkt in 2 richtingen, zoals jij het liefst wil:

 • Hecht je weinig belang aan een bedrijfswagen? Dan kan je gerust een goedkope wagen kiezen (zelfs dát kan);
 • Slaat je hart even sneller bij een luxueuze, performante bedrijfswagen? Dan heb je de vrije keuze om de euro’s eens goed te laten rollen.

Let the beast go

Zelf hecht ik er wél belang aan. Momenteel heb ik volop mijn plezier en comfort aan een degelijke Duitse wagen. 240 snelle paardjes onder de motorkap, die al graag eens losgelaten worden ?.
Vlot schakelende automaat. Sportieve afwerkingsversie. Verwarmd leder onder mijn poep. Enthousiast fel buitenkleurtje, en nog veel meer van dat…

Klinkt peperduur – en dat is het misschien ook wel een beetje – maar de maandelijkse financiële leasingkost van deze leuke bolide is nog steeds lager dan 1 dagtarief SAP-consulting.

Durf jij het gaspedaal in te duwen?

Moet jij ook heel wat kilometers vreten in een auto waar je eigenlijk niet echt tevreden over bent? En vind je dat je wel wat comfort verdient na al dat harde werk? Vul dan hier geheel vrijblijvend de loonsimulator in en ontdek hoeveel financiële ruimte je krijgt voor een klasbak van een bedrijfswagen – als je zelfstandig IT consultant wordt.

Instappen en neem de Highway 2 Freelance!