Ken je dat gevoel dat de wereld te snel draait? Dat het leven aan je voorbijgaat en dat de week té weinig dagen telt? Dan snak jij mogelijks naar een kwalitatiever leven. Naar meer ademruimte.

Je leven als werknemer raast vaak als een sneltrein in volle vaart over de sporen die voor ons lijken aangelegd te zijn.

Dit gevoel had ik vroeger ook. Ik werkte fulltime. Het woord zegt het zelf: full-time. Ik kreeg steeds meer het gevoel dat er geen tijd meer over was voor de dingen die voor mij écht tellen. Mijn gezin. Hobby’s. Reizen. Ik had dringend nood aan meer ademruimte!

Blog - Dringend nood aan meer ademruimte

Maar hoe doe je dat nou?!

1)  4/5’den werken.

Sinds de zomer 2018 heb ik de switch gemaakt van fulltime werken naar een 4/5’den week. Vrijdag is mijn extra vrije dag. Ik geniet dus elke week van een lang weekend. Wanneer jij de stap van fulltime werknemer naar freelance SAP-consultant zet, kan je makkelijk onmiddellijk deze sprong wagen. Zonder hier enige financiële hinder van te ondervinden.

2)  Zoveel verlof als jij maar wil.

Als zelfstandige neem je zoveel verlof als jij maar wil! Ikzelf pik alle schoolvakanties mee en voorbije zomervakantie hebben we zelfs met ons gezin niet 3, maar 4 weken op verlof naar Corsica geweest.

3)  Hou je enkel bezig met je core-business en wat je graag doet.

Zorgt het gras afrijden voor ongewenst tijdverlies en bovendien op momenten dat je er wil zijn voor je gezin? Besteed het gras afrijden uit aan je grasrobot.
Kijk je steeds op tegen zelf het huis moeten poetsen of zelf die grote hoop was te moeten strijken? Besteed het met dienstencheques uit aan je poetsvrouw en aan de strijkshop.
De eerste 9 jaren heb ik als zelfstandige zelf mijn eigen boekhouding gevoerd. Maar elk kwartaal nam het een hap uit mijn quality-time en bovendien gaf deze activiteit mij niet echt voldoening. Dus heb ik mijn boekhouding sinds 2 jaar met veel plezier uitbesteed aan een betrouwbare boekhouder.
Uitbesteden is het magische woord. Gun jezelf deze extra ademruimte!

Valkuilen en limiterende gedachten

Ongetwijfeld zijn er voor jou enkele valkuilen. Limiterende gedachten die je ervan weerhouden om een kwalitatiever en gelukkiger leven te leiden.
Je worstelt misschien, net als ik vroeger, met het idee van minder te werken. Ik voelde mij verplicht voltijds te werken. “Dit mag eigenlijk niet”. Ik had het gevoel dat ik een dag verloning door het raam zou gooien en wilde steeds het onderste uit de kan halen. Alle brandstof opgebruiken om de trein nog sneller te laten draven.
Ook mijn echtgenote maakte zich zorgen. Zij vroeg zich af wat de financiële gevolgen zouden zijn van mijn overstap naar minder werken.

Dergelijke limiterende gedachten zijn niet nodig! Jij bestuurt je eigen trein en kiest dus zelf wanneer je halt houdt.

Voordelen, voordelen en euh… nog meer voordelen!

Je kan je eigen windrichting kiezen. Dat heb ik ook gedaan.

Ik wilde mijn vrijheid tegemoet varen, nieuwe horizonten ontdekken en ben een zeilcursus gaan volgen. Plots kreeg ik tijd en ademruimte om een nieuw avontuur aan te gaan.

Ik ben in mijn extra verworven vrije tijd, in een spannend én ontspannend maar totaal ander verhaal gestapt en ben manager geworden van coverband DIAZ.

Daarenboven heb ik een compleet nieuwe business opgestart, Highway2Freelance. Dit was mij allemaal niet gelukt als fulltime werknemer.

Niet alleen jij, maar ook je omgeving zal deze switch snel als een enorm voordeel ervaren. Je hebt meer tijd voor je partner. Voor je kinderen. Indien gewenst kan je meer taken opnemen in het huishouden ?. Je bent in het weekend meer beschikbaar voor je gezin.

Meer ademruimte kan ook gewoon voor kwalitatieve me-time zorgen. Gewoon niets doen is geen schande. Sporten, wandelen, eindelijk dat boek lezen dat al jaren op de plank naar je ligt te gluren, jezelf verder ontwikkelen of je laten coachen,… YOU are in control!

Sta eens even stil.

Waar zou jij meer tijd willen aan besteden om gelukkiger te zijn? Om dingen te doen die je écht gráág doet, waar je altijd van droomde. Hoe zou jij je hierbij voelen?
Stap jij ook af aan de volgende halte?