Werknemer SAP-consultants stellen zich vaak de vraag hoeveel méér zij zouden verdienen als zelfstandige. Ik hoorde al de meest uiteenlopende veronderstellingen en ideeën. Ik geef je de 2 die het meeste mijn wenkbrauwen deden fronsen:

 • “Als zelfstandige heb je zodanig veel kosten, dat je nauwelijks méér verdient.” (Are you serious?!)
 • “Als zelfstandige zou je netto het 3-voud verdienen van het loon van een werknemer” (Hmm… interesting!)

Er is 1 ding duidelijk. Dat er veel ónduidelijkheid is! Laat me dit in volgende artikel vooral voor je oplossen ?.

Blog - Loonsimulator

Onduidelijkheid alom

Een eerste zaak waar je mogelijks het gissen naar hebt, is welk dagtarief voor jou realistisch is als freelancer.

 • ofwel wordt jij momenteel niet verkocht en werk je vast bij een bedrijf;
 • ofwel wordt jij als consultant wél verkocht, maar word je niet betrokken bij het vastleggen van een dagtarief waaraan de verkoper jou verkoopt.

Een tweede zaak die meestal nóg onduidelijker is: wat hou ik netto over aan het dagtarief dat ik als freelancer factureer?

Je dagtarief komt als heel mooie opbrengst binnen in jouw eigen vennootschap. Dan wordt het door de complexe boekhoudkundige en fiscale mallemolen gedraaid om tenslotte een heel ander bedrag over te houden.

Het mysterie ontrafeld

Onduidelijkheid is iets waar ik zelf niet goed mee overweg kan. Daarom heb ik dit mysterie ontrafeld. Niet zozeer voor mezelf. Vooral voor jou.

In plaats van een mallemolen bouwde ik mijn eigen goed geoliede machientje ?. Een loonsimulator die zeer eenvoudig te gebruiken is. Die jou bovendien een heel betrouwbaar resultaat geeft.

Als fundament ben ik vertrokken van mijn werkelijke loonfiches en de jaarrekening van mijn vennootschap die ik recent heb neergelegd bij de Nationale Bank van België.
Bovendien heb ik dat fundament dynamischer gemaakt zodat de berekening zich automatisch aanpast aan jouw eigen keuzes.

Enkele keuzes die jij kan maken:

 • werkregime: voltijds of 4/5’den,
 • aantal verlofdagen,
 • een dure of goedkope bedrijfswagen,
 • enz.

Deze loon simulator voor freelance SAP consultants is een must-have!

Waarom?

 • Hij is supersimpel in gebruik
 • Hij geeft je heel betrouwbare cijfers
 • Bovendien is hij helemaal gratis!

Inspirerend speelgoedje

OK, een slimme rekenmachine hebben is leuk en aardig. Maar hoe kan jij die nu zinvol laten werken voor jou? Wel, er zijn verschillende invalshoeken waarmee jij deze loonsimulator kan inzetten.

Ter inspiratie geef ik je alvast enkele voorbeelden:

 • Stel, je bent op zoek naar meer ademruimte voor jezelf en je gezin. Je wil de omschakeling maken van voltijdse werknemer naar 4/5’den als freelancer. Verdien je dan netto nog steeds even veel? Of hoeveel verdien je dan netto meer, zélfs terwijl je minder werkt?
 • Je gaat misschien heel graag op vakantie, of je wil jezelf regelmatig een snipperdagje gunnen? Als je als zelfstandige dubbel zoveel verlofdagen neemt dan als werknemer, klopt het dan dat je nog steeds netto meer verdient? Ook al werk je dan minder?
 • Stel dat jij een luxueuze performante bedrijfswagen wel ziet zitten. Je gunt jezelf wel wat comfort tijdens al die uren op de baan. Als je je werkregime, je aantal verlofdagen en je netto loon ongewijzigd laat, welk budget komt er dan vrij voor een klasse bedrijfswagen omdat je als freelancer werkt?

Door deze loonsimulator vanuit deze verschillende invalshoeken te gebruiken, wordt hij een inspirerend speelgoedje.

Ook eens spelen? Download ‘m hier!

Als jij geheel vrijblijvend eens aan de slag wil met dit inspirerend speelgoedje, download dan hier de loonsimulator voor zelfstandige SAP consultants.