Het verhaal dat ik je vandaag ga vertellen is geen fictie. Het is niet geïnspireerd op waargebeurde feiten. Het ís waargebeurd!

Blog - 63000 euro door het venster

Hoe Kristof bij me binnenwaaide

Enkele maanden terug werd ik opgebeld door, laten we hem ‘Kristof’ noemen, met de vraag of het klopt dat ik mensen die zelfstandig SAP consultant willen worden, begeleid en coach. “Yep, that’s me!”
Hij vraagt vervolgens of ik hem een 20-tal minuutjes telefonisch te woord kan staan om naar zijn situatie te luisteren en hem eventueel raad te geven. “Tuurlijk! Als ik iemand kan helpen, graag!”

Hij vertelt zijn verhaal en al gauw klinken enkele stereotypen mij zeer bekend in de oren. Allereerst praat hij over zijn werkgever en hoe deze hem vastpint in het verstikkende vakje waar Kristof zijn ervaring heeft opgebouwd. Hij geeft hem nauwelijks de kans om kennis en ervaring op te doen in andere domeinen.
Kristof wil zich dolgraag verder ontplooien. Heeft nood aan frisse wind. Maar hij vertelt me vervolgens dat zijn baas hem weinig ruimte of mogelijkheden geeft om hiervoor trainingen te volgen.

Ik evalueer Kristofs situatie, geef nog wat advies en wens hem bij ons afscheid veel succes voor de toekomst.

Vleugels

Enkele weken na ons telefoongesprek, rolt er een mailtje van Kristof binnen in mijn inbox: “kunnen we eens samenzitten?” “Graag!”
Zo gezegd, zo gedaan, we spreken enkele dagen later af.

Ik zit samen met een fiere Kristof. Hij is namelijk ondertussen gestart als zelfstandig SAP consultant. Hij vertelt trots voor welke eindklant hij aan de slag is en welk recruiting agency tussen hem en die klant zit. Hij heeft daarenboven lange-termijn werkzekerheid door een contract van 2 jaar, wat heel handig is voor een startende zelfstandige. “Great job Kristof!”

Waar hij nog niet over sprak, was welk dagtarief hij uit de brand heeft gesleept. Dus vraag ik het hem gewoon op de man af…

Nog steeds met rechte schouders waar grote vleugels op prijken, vertelt Kristof mij tot op de euro aan welk dagtarief hij werkt. Oeps?!

1 + 1 = … ?

Op basis van zijn CV en ervaring, zou Kristof zeker 150 euro per dag meer horen te verdienen!

Ik maak de eenvoudige rekensom:

2 jaar x 210 werkdagen per jaar x 150 euro per dag te laag tarief = 63.000 euro!!

De kassa rinkelt wel degelijk, wel voor maar liefst 63.000 euro te weinig.
De schouders zakken, de vleugels zijn geknipt

Enerzijds zou je kunnen oordelen (wat ik trouwens niet gedaan heb) over deze tariefonderhandeling. Kristof heeft zich hierop duidelijk onvoldoende goed voorbereid. Anderzijds zijn er meerdere factoren waardoor dit zich heeft kunnen voordoen:

  • Om te beginnen kwam hij nog nooit in aanraking met SAP consulting dagtarieven doordat hij altijd als werknemer in een bedrijf gewerkt heeft.
  • Daarenboven had hij geen netwerk van SAP freelancers waar hij zijn licht eens zou kunnen opsteken.
  • Voor zijn allereerste opdracht kreeg Kristof een dagtarief aangeboden dat voor hem als zeer aantrekkelijk klonk. ’t Leek een no-brainer om dat voorstel te aanvaarden, zonder dit tarief verder in vraag te stellen.

Tast niet in het donker

Ben jij stilletjes aan plannen aan het smeden om zelfstandig SAP consultant te worden? Wil je goed voorbereid zijn, wil je absoluut het risico vermijden om 63.000 euro door het venster te gooien?

Neem contact met me op. Ik zet je graag op de goeie weg.